Νέοι ασφαλισμένοι και υψηλόμισθοι τα μεγάλα θύματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (upd)

Στις Βρυξέλλες και στις αντιδράσεις των εταίρων για το νέο ασφαλιστικό είναι στραμμένα από σήμερα τα βλέμματα του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα (πρωί Τρίτης) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. 

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η Κυβέρνηση  θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους κατηγόρησε για υποκρισία.

"Το επόμενο 20ημερο χρειάζεται η μέγιστη εθνική συνεννόηση για το Ασφαλιστικό", δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρώην Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Όλες τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις εδώ και 40 χρόνια τις χρεωνόταν η Κυβέρνηση ενώ  η αντιπολίτευση καθόταν απέναντι. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα, υπογράμμισε ο κύριος Σπυρόπουλος.

"Πρέπει να περιμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο μετά και την διαπραγμάτευση" δήλωσε από πλευράς του ο πρώην Υπουργός  Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για την επιβάρυνση του συστήματος στην κυβέρνηση.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου επιφέρει μείωση, τουλάχιστον κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ -που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει το 30% -  και ανακηρύσσει σε μεγάλους χαμένους της μεταρρύθμισης τους υψηλόμισθους.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα πληγούν αρκετά από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τους μικρότερους συντελεστές, σημειώνει ο πρώην υπουργός. Καθώς υπό το νέο καθεστώς θα υπολογίζεται όλος ο εργασιακός βίος (και όχι μόνο η καλύτερη πενταετία, όπως ισχύει για το ΙΚΑ, που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο), άρα και τα χρόνια των Μνημονίων, οπότε η μείωση μισθών – ασφαλιστικών εισφορών υπήρξε δραματική.

Με δεδομένο δε ότι μηχανογραφημένα στοιχεία υπάρχουν για την περίοδο μετά το 2002 και εντεύθεν, θα υπάρξουν δυσκολίες στον υπολογισμό των εισφορών του πλήρους εργασιακού βίου.

Εξάλλου σε δύσκολη θέση, σύμφωνα με τον κύριο Κουτρουμάνη, θα βρεθούν και όλοι εκείνοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ καθώς τρόπος αναπλήρωσής του δεν υπάρχει.

Το νέο Ενιαίο Ταμείο
θα βρεθεί στο επίκεντρο του προβληματισμού τονίζει ο ίδιος αλλά και ο Εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος. Καθώς η ασφαλιστική εισφορά ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται στο 20% των μηνιαίων εισοδημάτων τους, όσοι φοροδιαφεύγουν θα πληρώνουν τελικά πολύ λιγότερα από όσα τους αναλογούν. 

Ωστόσο ο νέος νόμος, εκτιμά ο κύριος Μπούρλος, δίνει τη δυνατότητα επιβράβευσης των συνεπών, κάτι που θα ισχύσει και για τους αγρότες.

Το ζήτημα των επικουρικών, καθώς οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τους εργοδότες και 0,5% από τους εργαζόμενους, παραμένει στο επίκεντρο, υπογραμμίζει.

Πηγή: skai.gr