ΓΓ υπ. Εργασίας: Λύση στο ασφαλιστικό, αλλιώς δεν θα μπορούμε να δώσουμε συντάξεις

«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό δεν θα μπορούμε σε ένα χρόνο να δώσουμε συντάξεις» προειδοποίησε ο γγ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.

Μετά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής) και ο κ. Νεφελούδης άφησε ανοιχτό μέσω του Mega το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, εξηγώντας ότι δεν καθορίζει τη βιωσιμότητα ως προς τις κύριες συντάξεις αλλά αφορά τη διαδικασία σταθεροποίησης του συστήματος εις το διηνεκές.

Η εθνική σύνταξη θα είναι το «βασικό σκαλοπάτι» του νέου ασφαλιστικού τόνισε, επισημαίνοντας ότι αν ίσχυε από σήμερα θα ήταν της τάξης των 384 ευρώ μηνιαίως. Όπως διευκρίνισε ο κ. Νεφελούδης, το ύψος της καθορίζεται από το 60% του εισοδήματος φτώχειας και αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασιακού βίου.

Το δεύτερο κομμάτι θα είναι η αναλογική σύνταξη «κι εκεί γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης». «Εμείς θα προσπαθήσουμε για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Ο γγ. του υπουργείου Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες συντάξεις αλλά και δεν θα συγχωνευθούν κύριες και επικουρικές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένη να πετύχει την πλήρη προστασία των κύριων συντάξεων και ότι θα κάνει καθετί δυνατό στόχο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περικοπή και στις επικουρικές. Εντούτοις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις επικουρικές.

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό αναμένεται να σταλούν στους θεσμούς μέσω e-mail τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιβολή φόρου 0,1% έως 0,2% στις τραπεζικές συναλλαγές. 
Πηγή: skai.gr