Reuters: Κάτω από 20 δισ. το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Κάτω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως δήλωσαν δυο ανώτερες τραπεζικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ενημερώθηκαν για τα αρχικά αποτελέσματα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) που διενήργησε η ΕΚΤ, έλεγχος που εστιάζει στην πραγματική αξία των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που θα ορίσουν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης προβλέπει πως οι εταίροι θα προσφέρουν 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα ελληνικά ιδρύματα επλήγησαν από μαζικές εκροές καταθέσεων, τους κεφαλαιακούς περιορισμούς αλλά και τον αυξανόμενο όγκο των «κόκκινων» δανείων, η αξία των οποίων υπερβαίνει πλέον τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου το 45% των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Έως τώρα δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την πλευρά της ΕΚΤ για το δημοσίευμα του Reuters.

Μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, λέγοντας απλώς πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και η ελληνική πλευρά επιθυμούν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν το τέλος του έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, η οποία επιτρέπει «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάτι που θα έπληττε βαρύτατα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Πηγή: skai.gr