Η Λαγκάρντ ζητεί πρόσθετα μέτρα για ασφαλιστικό - «Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών ζήτησε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Επαφές για τα ανοικτά θέματα αναμένεται να έχει με την κα Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για την δατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το Ταμείο είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση. Επεσήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης. Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

«Έχουμε δηλώσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να βασιστεί σε δύο άξονες. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενσωματωμένες στη νομοθεσία οι οποίες θα εφαρμόζονται και μέτρα για το χρέους» πρόσθεσε η επικεφαλής του Ταμείου. 

Την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων περίπου 460 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος, και σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2016, δείχνουν στο μεταξύ οι προβλέψεις του Ταμείου για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, οι οποίες αποκλίνουν σημαντικά επί τα χείρω από τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Η απόκλιση μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2015 και το 2016. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ ήτοι, περίπου 880 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για έλλειμμα 418 εκατ. ευρώ (0,24%).
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr