Αναβάθμιση της Ισπανίας από την Standard & Poor’s

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά μια βαθμίδα, από BBB και BBB+, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.

Η προοπτική αξιολογείται ως «σταθερή», που σημαίνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει υποβάθμιση ή αναβάθμιση του ισπανικού αξιόχρεου μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην ανακοίνωσή της, η S&P σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την «δυνατή και ισορροπημένη» επίδοση της ισπανικής οικονομίας κατά τα τελευταία τέσσερα έτη, γεγονός που βελτιώνει τη δημοσιονομική θέση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο οίκος στέκεται στα οφέλη των δυο γύρων εργασιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην ιβηρική χώρα από το 2010.

Η αναβάθμιση του ισπανικού αξιόχρεου έρχεται πέντε μέρες μετά τις τοπικές εκλογές στην Καταλονία, οι οποίες έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία εδρών σε δυο παρατάξεις που έχουν δεσμευθεί για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας από τη Μαδρίτη.

Η Καταλονία αναλογεί στο 20% του ισπανικού ΑΕΠ, με την S&P να επισημαίνει ότι τυχόν απόσχιση της πλούσιας επαρχίας θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αναβάθμιση έρχεται λίγους μήνες πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι κατ’ αρχήν προγραμματισμένες για τα τέλη Δεκεμβρίου και θα δουν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα να υπερασπίζεται τις πολιτικές λιτότητας που έχει εφαρμόσει.
Πηγή: skai.gr