Σθεναρή αντίσταση της ΕΚΤ σε κούρεμα καταθέσεων

Σθεναρή αντίσταση στις πιέσεις για κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις συνεχίζει να προβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε απαντητική επιστολή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δημοσιοποίησε το ΑΜΠΕ, η ΕΚΤ γνωστοποιεί ότι βάσει του υφιστάμενου πλαισίου δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Όπως φαίνεται πιέσεις, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, δέχεται τόσο η ίδια η Κεντρική Τράπεζα όσο και ο εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Nτανιέλ Νουί στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κας Ντανιέλ Νουί, o Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν "πρόσθετα μέτρα" από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in. Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η περίφημη BRRD).

Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ