Κλείσιμο

Ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης προτιμούν οι ευρωπαίοι

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα για το καλό της ευρύτερης οικονομίας, τόνισαν οι ευρωπαίοι εταίροι μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Οι εργασίες για τις τράπεζες πρέπει να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν θέσει ως διορία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 15η Νοεμβρίου, ενώ από την πλευρά του ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι τα τεστ αντοχής για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα έχουν τελειώσει ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε όμως ότι ακόμα «δεν έχει ιδέα» για το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, και περιμένει την ολοκλήρωση των ελέγχων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Σε ένα θετικό μήνυμα πάντως, έκανε ακόμα λόγο για «ενδιαφέρον-έκπληξη» για ελληνικές τράπεζες από την πλευρά ξένων επενδυτών, προειδοποιώντας όμως ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να χαθεί σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να βγουν από τον ELA και να επιστρέψουν σε κανονική χρηματοδότηση, το στέλεχος της Ευρωτράπεζας Μπενουά Κερέ επανέλαβε πως αυτό θα κριθεί με βάση την πιστή υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.

Σχετικά με τα capital controls, ο κ. Κερέ δήλωσε ότι οι αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση. Προσέθεσε όμως πως η άρση των περιορισμών θα είναι «σταδιακή» και θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την επιστροφή χρημάτων και εμπιστοσύνης στις τράπεζες.
Πηγή: skai.gr