EKT: Μια συμφωνία για την Ελλάδα θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

«Μια συμφωνία για την Ελλάδα θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που είδαν σήμερα Πέμπτη το φως της δημοσιότητας.  «Δεν υπάρχουν σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης» σημειώνει η ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα επικεντρώνεται όμως περισσότερο στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στην χρηματοοικονομική αγορά του ασιατικού γίγαντα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αντίκτυπο στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στις αντιξοότητες, αναφέρει η
Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παρέμενε μέτρια και σταδιακή, σύμφωνη με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά αυτό ήταν "απογοητευτικό" αποτέλεσμα καθώς το πραγματικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε μόλις κοντά στα επίπεδα του 2008, ενώ οι ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη, ανέφερε η ΕΚΤ.

Παραμένει ο κίνδυνος να είναι η ανάπτυξη χαμηλότερη από τις προβλέψεις, ανέφερε η ΕΚΤ, με κάποια στοιχεία, όπως τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή την άνοιξη, να υποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να υφίστανται αδυναμίες και αβεβαιότητες.

«Ειδικότερα, οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα θα μπορούσαν να έχουν έναν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο, δεδομένου του εξέχοντος ρόλου της χώρας αυτής στο παγκόσμιο εμπόριο», σύμφωνα με την ΕΚΤ. "Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να επιδεινωθεί από αρνητικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς».

Στο μεταξύ, η προοπτική ενός δανείου - γέφυρα για την Ελλάδα παραμένει πάντα στο τραπέζι σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν ενόψει και του αυριανού Eurogroup. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ επιθυμεί συνολική συμφωνία.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr