Πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, μαύρη τρύπα 4,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015. Την ίδια ώρα, η πλήρης στάση πληρωμών στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση, αποτυπώνεται στη συγκράτηση των δαπανών κατά 4,4 δισ. ευρώ απο τις αρχές του έτους έως το τέλος Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατέγραψε στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3 δισ. ευρώ, είναι σαφές ότι έχει εκτροχιαστεί πλήρως. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η κυβέρνηση και οι δανειστές άλλαξαν τον ήδη αναθεωρημένο στόχο για το 2015 και πλέον προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ και αρχικού στόχου για 3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση έναντι του στόχου για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 οφείλεται:

Α) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Β) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Γ) στη μη βεβαίωση και πληρωμή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015

Δ) στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) κατά 1.724 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.546 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.863 εκατ. ευρώ).


Πηγή: Σωτήρης Νίκας - Η Καθημερινή