Συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω» δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Βαρουφάκης αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά ήταν «θύμα» των θεσμών, οι οποίοι «μας κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση, αλλά «κατάλαβε ότι [οι δανειστές] τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί». «Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως δεν θεωρεί τον εαυτό του μεγαλύτερο επαναστάτη από τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, «γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε εκ νέου πως δεν θεωρεί βιώσιμη τη συμφωνία με τους δανειστές – την οποία έκρινε ως εκδικητική για την Ελλάδα – εκτιμώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για να συζητηθεί περικοπή του χρέους.

«Κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία», ούτε καν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ο πρώην υπουργός, δηλώνοντας μάλιστα πως ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός «δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση».

Σε σχέση με το πολιτικό μέλλον του, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο – κατά πάσα πιθανότητα – σε σταυρούς βουλευτή της χώρας».

Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
0 0 Bookmark

Απόρρητο