Δάνειο-γέφυρα 7 δισ, με προϋποθέσεις, προτείνει για την Ελλάδα η Κομισιόν (upd)

Δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, με προϋπόθεση όμως η χώρα μας να υπερψηφίσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκις, η Κομισιόν εισηγείται ως πηγή της χρηματοδότησης τον παλιό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), με δεδομένο ότι, όπως άφησε να εννοηθεί, οι εταίροι δεν προσφέρθηκαν να δώσουν διμερή βραχυπρόθεσμα δάνεια στη χώρα μας.

Ο κ. Ντομπρόφσκις διευκρίνισε ωστόσο πως ακόμα «δεν υπάρχει» οριστική συμφωνία για χρήση του EFSM, καθότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται. Η απόφαση θα ληφθεί από τους 28 της Ε.Ε. και το Συμβούλιο των Υπουργών.

Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ και ομολόγων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, καθώς διαφορετικά θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Ευρωτράπεζα να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) που υποστηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες.

Οι εταίροι έχουν υπολογίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως τις 20 Αυγούστου στα 12 δισεκ. ευρώ, γεγονός που αφήνει κενό 5 δισεκ. στη χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η χώρα μας. Ο κ. Ντομπρόφκσις διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω ενδιάμεση χρηματοδότηση 5 δισεκ. τον Αύγουστο θα ληφθούν με γνώμονα το πόσο γρήγορα θα υπογραφεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως εάν χρειαστούν κι άλλα χρήματα-γέφυρα θα εξεταστούν και άλλες επιλογές χρηματοδότησης, πέραν του EFSM.

Πέραν της χρηματοδότησης-γέφυρας, η Κομισιόν παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα επενδύσεων 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί για την Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr