Κλείσιμο

Σταθάκης: Δεν έχουμε εντολή για άλλο νόμισμα – Ας σοβαρευτούμε με τα IOUs

«Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυβέρνηση, έχει εντολή για άλλο νόμισμα. Έχει εντολή για διατήρηση της χώρας στο ευρώ» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

«Ο πρωθυπουργός είπε πριν το δημοψήφισμα ότι θα φέρω συμφωνία σε 48 ώρες» υπενθύμισε για το Όχι.

«Αν ένας υπουργός καταψηφίζει, στέλνει και την παραίτηση του στον πρωθυπουργό» δήλωσε δε με νόημα ο υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ κάτι «άξιο λόγου» ως εναλλακτική για έξοδο απο το ευρώ.

Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, και προέχει η συμφωνία, εκτιμώντας ότι δεν θα γίνει κάτι δραματικό σε σχέση με το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη, για παράλληλο νόμισμα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «το παράλληλο νόμισμα είναι μια εντελώς παραπλανητική ιδέα.» «Την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε παράλληλο νόμισμα ήταν το 1945, και διεθνώς ανήκει στον 19ο αιώνα». «Ας σοβαρευτούμε... Στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει καμία έννοια παράλληλου νομίσματος, μπορεί να έχεις μόνο τοπικά δίκτυα με παράλληλο νόμισμα, όχι περιφερειακά» δήλωσε δε αιχμηρά.

Ο Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε δε ότι «στο οικονομικό επιτελείο εγώ δεν είδα ποτέ κανένα πόρισμα για IOUs».

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε με νόημα ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση συμφώνησε χωρίς να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της: «Οι τρεις σταθερές μας ήταν: Όχι συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση την οποία υπογράψαμε στις 20 Φεβρουαρίου, αναδιάρθρωση χρέους, και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί υφεσιακά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής» εξήγησε.

«Έπρεπε να είχαμε δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επίμονη και διάθεση να φτάσουμε σε συμφωνία που να διατηρεί και τα τρία σημεία που θέλαμε» πρόσθεσε, ασκώντας κριτική,εμμέσως πλην σαφώς, στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι τραπεζες μπορούν να ανοίξουν σταδιακά μόλις αποκατασταθεί η χρηματοδότησή τους από τον ELA. Mόλις υπάρχει προοπτική συμφωνίας ή υπάρχει συμφωνία η ΕΚΤ μπορεί να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση. Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει αυτό 10 – 15 μέρες πριν υπογραφεί η συμφωνία» σημείωσε.

«Μεγάλο το ποσό, 25 δισεκ. ευρώ, για τις τράπεζες, δημιουργεί τρομερή ασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα, αποτρέπει κάθε σκέψη για κούρεμα, και δεν θα χρειαστούν όλα τα χρήματα θεωρώ» διαβεβαίωσε.

Όσον αφορά το ταμείο αξιοποίησης ακινήτων, είπε ότι θα λειτουργεί ως εγγυοδοτικός μηχανισμός με ελληνική διοίκηση και αξιοποίηση ακινήτων.

«Πολλά από τα μέτρα δεν τα πιστεύω» αναγνώρισε πάντως ο κ. Σταθάκης.

Όσον αφορά την ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη σύμφωνα με την οποία υπουργός της κυβέρνησης προχώρησε σε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων πριν το κλείσιμο των τραπεζών, σχολίασε ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο».

Πηγή: skai.gr