Πενταετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια εξετάζει ο Σόιμπλε (έγγραφο)

Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή παροχή μεγάλων εγγυήσεων από την πλευρά της Ελλάδας εξετάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με έγγραφο θέσεων του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, το οποίο φέρει ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015, μια δηλαδή μέρα πριν το κρίσιμο αλλά άκαρπο Eurogroup του Σαββάτου.

Το έγγραφο ξεκινά με τη σημείωση πως οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «δεν μπορούν να χτίσουν τη βάση για ένα νέο τριετές πρόγραμμα», και περιγράφει δυο πιθανές οδούς για την επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Το θετικό σενάριο προβλέπει την άμεση και σε βάθος βελτίωση των ελληνικών προτάσεων, με την πλήρη και διακομματική υποστήριξη της Βουλής. Μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μεταφέρει σε ένα νέο ταμείο εγγυήσεων περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση-μείωση του δημόσιου χρέους.

Επίσης, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, και να προβεί σε ριζοσπαστικές τομές στο σύστημα δημόσιας διοίκησης.

Το δεύτερο, αρνητικό σενάριο προβλέπει προσωρινό Grexit, με παράλληλη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Παρά την έξοδό της όμως από το κοινό νόμισμα, η χώρα μας θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τους εταίρους της.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εκτός Eurogroup το έγγραφο

Το επίμαχο έγγραφο φαίνεται πάντως πως δεν κατατέθηκε επισήμως στο Eurogroup, όμως κυκλοφορεί στους κύκλους των Βρυξελλών.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε γερμανός διπλωμάτης στην εφημερίδα Tagesspiegel. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

«Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας όμως την ύπαρξη και το περιεχόμενο του κειμένου.

Προσερχόμενος νωρίτερα στο Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Τόνισε ότι τα μέτρα που έχει φέρει η ελληνική πλευρά δεν επαρκούν, με δεδομένο ότι πλέον μιλάμε για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, κι όχι για ολιγόμηνη παράταση ενός τρέχοντος προγράμματος.
https://www.skai.gr/files/1/soible-keimeno.jpg
Πηγή: skai.gr