Κλείσιμο

Για πιθανή επιτάχυνση αποπληρωμής των ευρω-δανείων στήριξης συνεδριάζει ο EFSF

Η μη πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα αποτελεί «πτωχευτικό γεγονός», το οποίο επηρεάζει και «ορισμένα» από τα δάνεια που έχει δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο μηχανισμός στήριξης EFSF, εγείροντας ουσιαστικά κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Με βάση τη δανειακή σύμβαση, ο EFSF έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιτάχυνση της αποπληρωμής δανείων που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 141 δισεκ. ευρώ.

Εάν ο EFSF απαιτήσει την αποπληρωμή ορισμένων έστω δανείων, μαζί με τους τόκους, θα φέρει την Αθήνα σε θέση να μην μπορεί να ξεπληρώσει το επίσημο χρέος έναντι των εταίρων της.

Εναλλακτικά, ο μηχανισμός στήριξης μπορεί είτε να αρνηθεί τα δικαιώματά του πάνω στα επίμαχα δάνεια, ή απλά να επιλέξει να μη ζητήσει την επιτάχυνση των δανείων αλλά να διατηρήσει ανέπαφα τα δικαιώματά του.

Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του μηχανισμού, η οποία θα γίνει αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Σημειώνεται πάντως ότι στην ανακοίνωσή του ο EFSF αναφέρει ότι θα λάβει υπόψη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ τη μετάθεση της χαμένης πληρωμής, αίτημα που θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείο «εν ευθέτω χρόνω».

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr