Η Ελλάδα πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία που δεν πληρώνει δόση του ΔΝΤ

Σε κατάσταση ληξιπρόθεσμης οφειλής (arrears) απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ελλάδα, αφού δεν κατέλαβε τη δόση των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που όφειλε να πληρώσει έως τις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Σε σύντομη δήλωσή της, η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως έχει ήδη ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη μη πληρωμή. Συνεπώς, η χώρα μας δεν έχει δυνατότητα να λάβει χρήματα από το ΔΝΤ έως ότου να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος της.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην 70ετή ιστορία του ΔΝΤ που μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν εξυπηρετεί εγκαίρως τις οφειλές της, αλλά και για τη μεγαλύτερη μη πληρωμή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου. Οι «θύτες» έως σήμερα ήταν χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και η Κούβα.

Η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές Αρχές αίτημα για μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής, το οποίο και θα εξετασθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο «εν ευθέτω χρόνω». Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Ταμείο παραδοσιακά δεν εγκρίνει τέτοιου είδους παρατάσεις για πληρωμές.

Η μπάλα των εξελίξεων μεταφέρεται ωστόσο πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον μηχανισμό στήριξης EFSF-ESM. Η ΕΚΤ θα πρέπει σύντομα να επανεξετάσει τη συνέχιση έκτακτης παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και η μη πληρωμή του ΔΝΤ θέτει σε αμφιβολία τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους.

Ακόμα πιο σημαντική θα είναι όμως η θέση του EFSF, ο οποίος μπορεί να ζητήσει επιτάχυνση της αποπληρωμής των περίπου 141 δισεκ. ευρώ που έχει δανείσει στην Ελλάδα, λόγω της μη πληρωμής του ΔΝΤ.

Η μη πληρωμή του ΔΝΤ ουσιαστικά έκλεισε ένα 24ωρο δραματικών εξελίξεων για την Ελλάδα, που είδαν τη χώρα μας να ζητά νέο, 2ετές πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, ύψους περίπου 30 δισεκ ευρώ, αλλά και να βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια χωρίς την κάλυψη ευρωπαϊκής βοήθειας, καθώς το δεύτερο Μνημόνιο εξέπνευσε στις 01:00 τα ξημερώματα.
Πηγή: skai.gr