Τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα στους δανειστές

Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία που θα αποτρέψει την χρεοκοπία για την Ελλάδα, είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής, η Αθήνα απέστειλε τις νέες της προτάσεις σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, θα αποφασιστεί κατά πολύ η μοίρα της Ελλάδας στο ευρώ.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη μέρα αυτή κρίσιμη, αποφασιστική και ζωτική, για την τύχη της Ελλάδας και για την τύχη του ευρώ καθώς οπως σημείωσε «πάνε και τα δυο μαζί».

Η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι «ποιοτική» και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό «καλές συνθήκες», δήλωσε πριν απο λίγο ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, σχολιάζοντας τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Η πρόταση αποτελεί «Καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής, σχολίασε μέσω twitter, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό, ίσο με το αίτημα των δανειστών στο 1,8 δισ ευρώ, που θα προέλθει από αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Περιλαμβάνει ακόμα την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και τη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά.
Αναμένεται να προβλέπει επίσης έκτακτη εισφορά για τις εταιρίες που έχουν καθαρά κέρδη από 500 χιλιάδες ευρώ και άνω και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 30 χιλιάδες ευρώ.
Πηγή: skai.gr