Κλείσιμο

ΔΝΤ: Αποσύραμε την ομάδα μας από τις Βρυξέλλες, είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέκοψε τις τεχνικές διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, αποσύροντας από τις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια που συμμετείχαν στο Brussels Group λόγω των «μεγάλων διαφορών» που παραμένουν σε πολλά σημαντικά μέτωπα.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, το κενό στα σημαντικά ζητήματα δεν έχει περιοριστεί. Είμαστε πολύ μακριά (well away) από μια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν θέσει την έγκριση του ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο για μια συμφωνία.

Ο κ. Ράις επισήμανε πως «η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας», ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, τόνισε πως το ΔΝΤ «δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνικός θεσμός», που πρεσβεύει τα συμφέροντα των 188 κρατών-μελών του.

Μιλώντας σε ξεκάθαρα αυστηρό τόνο, ο κ. Ράις τόνισε πως ακόμα υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» που αποτρέπουν τη σύγκλιση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας εκτενέστατα στις συντάξεις, στους μισθούς, στη φορολογία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Προσέθεσε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για συνέχιση των τεχνικών επαφών, όμως, σημείωσε πως το Ταμείο «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι» και αναμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Αιχμή του προβλήματος οι συντάξεις

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους για την ανάκαμψη της οικονομίας, κάτι που – όπως είπε – έχουν ήδη αποδεχτεί όλες οι πλευρές. Σημειώνεται πως τα σχόλια έγιναν χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα μείωσης των συντάξεων, για την οποία ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια.

Ο κ. Ράις ανέφερε πως οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία απορροφούν κάθε χρόνο περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%. Τόνισε πως οι συντάξεις στη χώρα μας είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται σε μικρότερες ηλικίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.

Αποσαφήνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου. «Το ΔΝΤ πάντα δίνει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ισορροπία», δήλωσε.

ΦΠΑ

Ό κ. Ράις στάθηκε και στο ζήτημα του ΦΠΑ, λέγοντας λιτά πως το ΔΝΤ θεωρεί πως το νυν σύστημα είναι υπερβολικά «σύνθετο» και συνεπώς επιτρέπει τεράστια απώλεια εσόδων.

Προσέθεσε πως το Ταμείο ήταν εξαρχής υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση.

Συνδέονται στόχοι και μέτρα

Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο κ. Ράις διευκρίνισε πως μολονότι το Ταμείο είναι «πάντα ευέλικτο» σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, οι στόχοι αυτοί θα πρέπει συνάμα να συνδέονται με τα ανάλογα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τις ανάλογες δημοσιονομικές προσαρμογές για να καλύψει τα κενά που προκύπτουν και οδηγούν σε μειωμένους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ερωτηθείς αν η χρηματοδότηση του προγράμματος απαιτεί και «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, ο εκπρόσωπος είπε πως στο ισχύον πρόγραμμα υπάρχει ήδη ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» για τη βιωσιμότητα του χρέους (Eurogroup Νοεμβρίου 2012), συμπληρώνοντας πως έως σήμερα ουδείς έχει θέσει ζήτημα αλλαγής του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών με αιχμή το ζήτημα του χρέους. Προσέθεσε με νόημα πως η κοινή πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα – η οποία δεν προέβλεπε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – είχε εγκριθεί από το ΔΝΤ.


Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης