Βαρουφάκης: Iστορικό καθήκον και απαραίτητη για τη συνοχή του ευρώ η συμφωνία

Η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών είναι ιστορικό καθήκον και απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο δρ. Σοιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφακης μιλώντας για «ιστορικό καθήκον».

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε «με εξαιρετικά φιλικό τρόπο» και πρόσθεσε: «Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν διαπραγματευόμασταν. Θέταμε κοινό τόπο».

Αυτή την ώρα ο υπουργός συναντάται με αντιπροσωπεία βουλευτών των Πρασίνων. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος με τον Γκρέγκορ Γκίζι και αντιπροσωπεία βουλευτών του κόμματος Die Linke. Στις 17:00 ώρα Ελλάδος με αντιπροσωπεία βουλευτών του SPD, ενώ στις 6 το απόγευμα θα συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκδήλωση στο γαλλικό Καθεδρικό που διοργανώνουν τα ιδρύματα Humboldt- Viadrina Governance και Hans Buckler.

Η 30η Ιουνίου εκ των πραγμάτων είναι ένα όριο, μια και λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης δήλωσε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Μιλάμε για μια ενιαία συμφωνία, με ενιαίους όρους και ενιαία προαπαιτούμενα... Οι όροι θα πρέπει να συμφωνηθούν εντός του μήνα» υπογράμμισε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι στις Βρυξέλλες μαζί με τους οικονομολόγους που μετείχαν έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, και ότι οι επαφές γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ