FT: Νέα ελληνική πρόταση για μείωση του χρέους, με ριζοσπαστικές προτάσεις

Νέα πρόταση για μείωση του δημόσιου χρέους έχει ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

Το νέο ελληνικό έγγραφο επαναφέρει πολλές από τις παλαιότερες ιδέες της Αθήνας, αλλά περιέχει και νέες, ριζοσπαστικές προτάσεις, ειδικά αναφορικά με τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

ΕΚΤ

Σε πρώτο στάδιο, το νέο σχέδιο διατηρεί την παλαιότερη ελληνική πρόταση για μεσολάβηση του μηχανισμού στήριξης ESM ώστε να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην ουσία, η Αθήνα ζητά από τον μηχανισμό δάνειο ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ.

Με δεδομένο όμως ότι τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια από τους τίτλους που οφείλονται στην Ευρωτράπεζα, η πρόταση της Ελλάδας ουσιαστικά συνιστά έμμεσο μικρό «κούρεμα» του χρέους.

ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το χρέος προς το ΔΝΤ, το ελληνικό σχέδιο προτείνει την αξιοποίηση των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα – ύψους 9 δισ. ευρώ – για την αποπληρωμή περίπου του 50% του υφιστάμενου χρέους προς το Ταμείο (19,96 δισεκατομμύρια).

Το υπόλοιπο χρέος θα πληρωθεί με συνδυασμό κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αγορές και των χρημάτων στήριξης που θα εκταμιεύσει το Ταμείο για την Ελλάδα στο μέλλον.

Πρώτο Μνημόνιο

Επιπλέον, η Αθήνα προτείνει την αναδιάρθρωση των διακρατικών δανείων που αποτέλεσαν το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, με επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής.

Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει δυο πιθανές μεθόδους. Πρώτον την αντικατάσταση των δανείων με ένα αέναο ομόλογο (perpetual bond), με ετήσιο επιτόκιο 2% έως 2,5%. Δεύτερον την αντικατάσταση των δανείων με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με το ΑΕΠ της Ελλάδας, και συνεπώς θα καθιστούν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ανάλογο με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Δεύτερο Μνημόνιο

Η πιο ριζοσπαστική πρόταση της Ελλάδας όμως αφορά τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, ύψους 144 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δίνονται από τον μηχανισμό στήριξης EFSF.

Τα εν λόγω δάνεια φέρουν ήδη χαμηλά επιτόκια και ωριμάζουν σε μεγάλο βάθος χρόνου, όμως η Αθήνα ουσιαστικά προτείνει την ριζική μείωση του χρέους μέσω της διαγραφής του 50% αυτών των δανείων, αλλά χωρίς ιδιαίτερη απώλεια για τους δανειστές.

Πώς θα γίνει αυτό; Το επιτόκιο για το μέρος των δανείων που θα διατηρηθεί θα διπλασιαστεί, από φτάνοντας στο 5% από το 2,5% που είναι σήμερα.

Όμως τα υπόλοιπα δάνεια θα διαγραφούν, ουσιαστικά διατηρώντας τα οφέλη των πιστωτών, αλλά μειώνοντας δραστικά το ελληνικό χρέος.

Ολόκληρο το έγγραφο που αποκάλυψαν οι FT ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr