Ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα συζήτησαν Λαφαζάνης και Νόβακ

Το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream στην Ελλάδα συζήτησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και RIA Novosti.

Στο τηλεγράφημα του RIA Novosti αναφέρεται πως επί τάπητος τέθηκαν οι λεπτομέρειες του ζητήματος. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση, που έγινε μετά από ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε ο κ. Λαφαζάνης στη Μόσχα.

Ο Turkish Stream θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία, και μετά έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα είναι δυνατή η επέκτασή του στην Ελλάδα και η σύνδεσή του με το δίκτυο διανομής της Ευρώπης. Έως σήμερα, κύριος δίαυλος για τη εξαγωγή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι του σύστημα αγωγών της Ουκρανίας, όμως – εν μέσω της ουκρανικής κρίσης – ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom έχει αποσαφηνίσει πως δεν θα ανανεώσει τη σχετική σύμβαση όταν θα εκπνεύσει, το 2019.

Ο Turkish Stream, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2016, θα έχει ετήσια χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου. Μόνο 16 εξ αυτών θα διοχετεύονται στην Τουρκία, γεγονός που αφήνει 47 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος για την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Turkish Stream αντιμετωπίζει την έντονη καχυποψία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει διαμηνύσει πως τυχόν επέκταση του αγωγού σε έδαφος της Ε.Ε. θα προϋποθέτει πως το όλο έργο είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανόνες.

Ήταν ακριβώς οι ενστάσεις των Βρυξελλών που, τον Δεκέμβριο του 2014, «βύθισαν» τον «προπάτορα» του Turkish Stream, τον αγωγό South Stream, ο οποίος σχεδιαζόταν να μπει στο έδαφος της Ε.Ε. μέσω Βουλγαρίας.

Η Κομισιόν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος της Gazprom για μονοπωλιακές πρακτικές και εκμετάλλευση άρχουσας θέσης στην αγορά οκτώ κρατών-μελών της Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr