Βαρουφάκης: Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την αξιολόγηση

Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές στα περισσότερα μέτωπα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM.

Υποστήριξε όμως ότι η καταληκτική ημερομηνία για επίτευξη συμφωνίας είναι η 30η Ιουνίου, όταν και λήγει η επέκταση του προγράμματος, ενώ ερωτηθείς πώς θα πληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ είπε: «Θα σας εκπλήξουμε».

Επισήμανε πως στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει μια συνολική που θα περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών του ασφαλιστικού και του χρέους.

Το αγκάθι του ΦΠΑ

Ένα από τα σημεία όπου υπάρχουν ακόμα διαφωνίες, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, είναι το ζήτημα του ΦΠΑ, όπου υπάρχει ακόμα απόκλιση αναφορικά με το ύψος του κάθε συντελεστή.

Προσέθεσε πως αν οι πιστωτές αποδεχτούν τους συντελεστές που προτείνει η ελληνική πλευρά θα υπάρξει αύξηση 900 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η ελληνική πρόταση μειώνει τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση, αλλά αυξάνει τον φόρο στα ξενοδοχεία.

Σημείωσε πάντως πως η ελληνική πλευρά «έκοψε το βήχα» στους εταίρους όταν αυτοί ζήτησαν τη φορολόγηση της εστίασης με 23%.

Ο υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρξει φόρος στις συναλλαγές στα ATM των τραπεζών, προσθέτοντας πως αυτό ήταν πρόταση των δανειστών, η οποία απορρίφθηκε αμέσως από την ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως εντός της Παρασκευής θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, με τις έως τώρα πληροφορίες να συγκλίνουν στο όνομα της Έλενας Παναρίτη.
Πηγή: skai.gr