«Πτήση» των ελληνικών ομολόγων από τις δηλώσεις περί αθέτησης πληρωμών

Άνοδο των ελληνικών ομολόγων προκαλούν την Τρίτη στις αγορές οι δηλώσεις περί αθέτησης πληρωμής της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ. Το διετές ομόλογο ανέβηκε πάνω από το 25%, μια ανάσα από το 12% βρέθηκε το ελληνικό δεκαετές.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα διαμήνυσε τη βούλησή της να εκπληρώσει τις επικείμενες υποχρεώσεις της συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ», δήλωσε πάντως την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Το βρίσκω ενθαρρυντικό, καθώς σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κατανοήσει πως, χωρίς το ΔΝΤ, το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει» πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα μιλάμε για μια κατάσταση χρεοκοπίας γύρω στις 5 Ιουνίου, ούτε πριν ούτε αμέσως μετά» την ημερομηνία αυτή, τόνισε ο αξιωματούχος.

Την πρόθεση της Αθήνας να μην καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στο CNN Europe ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Όπως τόνισε δε, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης «απλώς επανέλαβε ό,τι έχω πει κι εγώ πολλές φορές». «Επί τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Στον διεθνή διάλογο συζητούνται όλα, και το σενάριο της δραχμής, εμείς εδώ τα θεωρούμε τρομολαγνεία» ανέφερε στο Mega o αναπληρωτής Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, προσθέτοντας ότι «στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εμείς, δεν έχουμε ταμπού, τα συζητάμε όλα και προχωράμε». 

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και οι εταίροι δεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν εκβιαζόμαστε, και αν συνεχίσουν οι δανειστές δεν θα πληρώσουμε την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ» επανέλαβε στον σταθμό μας ο Θανάσης Πετράκος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ