Διαφορές ΔΝΤ-Ευρώπης και κίνδυνο πτώχευσης τον Ιούνιο φανερώνει έγγραφο του Ταμείου

Διαφορές μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρώπης σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και κίνδυνο πτώχευσης της χώρας μας τον Ιούνιο (ή μέσα στο καλοκαίρι), φανερώνει εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ – με ημερομηνία 14 Μαΐου – που αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον του βρετανικού Channel 4.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί μια «γρήγορη και βρώμικη» (quick and dirty) συμφωνία που θα περιλαμβάνει την εκταμίευση υπο-δόσεων στήριξης ως αντάλλαγμα για συμφωνίες που δεν καλύπτουν όλο το εύρος της αξιολόγησης. Σημειώνεται πάντως πως ούτε ανάμεσα στους εταίρους φαίνεται να υπάρχει «κοινή θέση» για αυτό το ζήτημα.

Το μήνυμα Λαγκάρντ μεταφέρθηκε στους Ευρωπαίους από τα διαπραγματευτικά κλιμάκια του Ταμείου, τα οποία εξήγησαν ότι από την πλευρά του ΔΝΤ «δεν θα γίνει καμία εκταμίευση» χρημάτων έως ότου να υπάρξει μια «πλήρης συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων».

Το έγγραφο καταλήγει αναφέροντας πως η κ. Λαγκάρντ έχει διευκρινίσει ότι το Ταμείο «πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες [του]» και να μην αποκλίνει από την εντολή του. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει τα 3,5 από τα 7,2 δισ. σε δόσεις στήριξης που έχουν «παγώσει» οι δανειστές.

Κύκλου του Μεγάρου Μαξίμου τόνισαν ότι το επίμαχο έγγραφο έρχεται και δείξει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ της πολιτικής που θέλουν να ακολουθήσουν το ΔΝΤ από τη μια και η Ε.Ε. από την άλλη.

Κίνδυνος τον Ιούνιο

Παρά τη σκληρή στάση του Ταμείου πάντως, στο έγγραφο υπάρχει ξεκάθαρη προειδοποίηση πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.

«Δεν θα υπάρχει πιθανότητα για τις ελληνικές Αρχές να αποπληρώσουν το πλήρες ποσό εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία», αναφέρεται.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναγνωρίζουν πως έχει υπάρξει «πρόοδος» στα μέτωπα του ΦΠΑ, του φορολογικού μηχανισμού και της πτωχευτικής νομοθεσίας, όμως τονίζουν πως υπάρχει απόσταση από μια τελικά συμφωνία.

Ως σημεία-αγκάθια, το έγγραφο στέκεται το ασφαλιστικό σύστημα, την εργασιακά και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Ζήτημα και το χρέος;

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στο ζήτημα του χρέους, όπου διαφαίνεται ένα ακόμα υποβόσκον χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και εταίρων.

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν πως μολονότι τα κλιμάκια του Ταμείου δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, την ίδια στιγμή του έχουν διαμηνύσει πως «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν».

Το έγγραφο αναφέρει μάλιστα πως υπάρχει μια «αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας του χρέος», που σημαίνει πως το Ταμείο θα βασίσει την αξιολόγησή του για το αν το χρέος είναι βιώσιμο με βάση τη σκληρότητα της συμφωνίας και την εφαρμογή της.
Πηγή: skai.gr