Κλείσιμο

Το ΕΤΕΑ σπάει ομόλογα 100 εκατ. για να πληρώσει τις επικουρικές του Ιουνίου

Την άμεση ρευστοποίηση ομολόγων, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρω, θα ζητήσει τη Δευτέρα από την Τράπεζα της Ελλάδας το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελευθέρου Τύπου», το Ταμείο προβαίνει στην κίνηση αυτή προκείμενου να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου, που ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι το Ταμείο διαθέτει ρευστότητα 160 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το επίμαχο δημοσίευμα, το σπάσιμο των ομολόγων θα προκαλέσει στο ΕΤΕΑ ζημία της τάξης του 25%, καθότι η τιμή ρευστοποίησης είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ.

Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος προσέθεσε ότι το ΕΤΕΑ θα αναπληρώσει τα χρήματα που προτίθεται να πάρει.

«Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που ένα ασφαλιστικό Ταμείο θα αναγκαστεί να ‘βάλει χέρι’ στα ομόλογά του για να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Επισημαίνει επίσης ότι «το σπάσιμο του ομολόγου επιβαρύνει με 25 εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σημειώνει ότι οι σημερινές πρακτικές «είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική των ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων».
Πηγή: skai.gr