WSJ: Συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για σύνδεση φυσικού αερίου

Συμφωνία για την κατασκευή σύνδεσης μεταξύ των εθνικών δικτύων φυσικού αέριου υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία στη Σόφια, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».

Η σύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, επιτρέποντας εισαγωγές αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (μέσω του υπό κατασκευή αγωγού TANAP-TAP) αλλά και από τα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας, στη Ρεβυθούσα.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ και θα τεθεί σε λειτουργία το 2018, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ζέχο Στάνκοφ.

Η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των ενεργειακών δικτύων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να καταστεί η Ευρώπη ενεργειακά αλώβητη από τυχόν διακοπές στη ροή αερίου ή πετρελαίου από προμηθευτές όπως η Ρωσία.

Το 95% του φυσικού αέρίου που καταναλώνεται στη Βουλγαρία παρέχεται από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, σε βάρος του οποίου η Κομισιόν απήγγειλε κατηγορίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά οκτώ χωρών-μελών της Ε.Ε., ανάμεσά τους και τη Βουλγαρία.

«Επιτέλους αποκτούμε μια νέα πηγή αερίου, καθότι έως τώρα βασιζόμασταν εξολοκλήρου σε μια πηγή, τη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Στάνκοφ.
Πηγή: skai.gr