Υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των δημόσιων φορέων στην ΤτΕ

Υποχρεωτική καθίσταται η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που φέρνει η κυβέρνηση.

Τα εν λόγω χρήματα θα επενδύονται σε εκδόσεις ρέπος του ελληνικού Δημοσίου, με επιτόκιο 2,5%, και θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κράτους.

Όπως επισημαίνεται πάντως σε ενημερωτικό δελτίο του Μεγάρου Μαξίμου, από την επίμαχη Πράξη εξαιρούνται τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τις οποίες έχει ωστόσο διαψεύσει το ΥΠΟΙΚ, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν στα ταμεία τους οι διάφοροι φορείς του Δημοσίου ώστε να καλύψει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων του Απριλίου.

Τον Μάιο, η χώρα μας οφείλει να καταβάλει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βολές από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

«Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους [...] στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης.

Τονίζει δε ότι πρόκειται για τη δεύτερη ΠΝΠ «σε λιγότερο από 100 ημέρες».

«Με μια νέα πραξικοπηματική ενέργεια η κυβέρνηση προχωρεί σε υποχρεωτική μεταφορά (ουσιαστικά σε δήμευση) των διαθεσίμων του ΟΤΑ και των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησαν η ανικανότητά της για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα κρυφά της σχέδια για το άδηλο μέλλον του τόπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: skai.gr