Ντράγκι: Χρειάζεται πολλή δουλειά για συμφωνία, «επειγόντως» (upd)

Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλά, και «επειγόντως», ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, διαμήνυσε από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Χρειάζεται τώρα περισσότερη δουλειά, πολύ περισσότερη δουλειά, και είναι επείγον», τόνισε ο κ. Ντράγκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει» αλλά «η απάντηση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσέθεσε με νόημα, καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup στις 24 Απριλίου και στις 11 Μαΐου.

Ο κ. Ντράγκι εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει ένα «πλαίσιο» που θα επιτρέψει στους εταίρους να αξιολογήσουν την «ποσοτική, την δημοσιονομική επίδραση» των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που θα πρέπει να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προαγάγει «την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, τη δημοσιονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

ELA, χρεοκοπία και Grexit

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε πως το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, για όσο διάστημα παραμένουν βιώσιμες και έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα. «Ο ELA θα συνεχίσει να δίνεται στις τράπεζες εάν κρίνεται πως είναι βιώσιμες και πως έχουν επαρκείς εγγυήσεις, όπως συμβαίνει τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε ακόμα και να σχολιάσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας, λέγοντας: «Δεν θέλω καν να σκεφτώ ένα τέτοιο σενάριο».

Σχετικά με τους φόβους περί Grexi, σημείωσε πως δεν έχει υποχωρήσει από τις παλαιότερες δηλώσεις του πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο.

Διευκρίνισε πως η Ευρώπη διαθέτει πλέον «όργανα» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση «κρίσης», ούσα σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με το 2012, αλλά προειδοποίησε πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα νερά», ειδικά σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.
Πηγή: skai.gr