Reuters: Η Ελλάδα θα δώσει όλο το ρευστό της για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις Απριλίου

Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που απομένουν στα ταμεία ολόκληρου του Δημόσιου τομέα ώστε  να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

«Αυτά είναι τα τελευταία μετρητά που έχει το ελληνικό κράτος», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε άμεσα με λιτή ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ, το οποίο κάνει κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα» δημοσιεύματα που «διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο».

Οι πηγές του Reuters ανέφεραν πως τα ταμειακά διαθέσιμα θα βρεθούν στο «μείον» από τις 20 Απριλίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αντλήσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που διατηρούν ακόμα ορισμένοι δημόσιοι φορείς, όπως ασφαλιστικά Ταμεία.

Χωρίς αυτά τα 2 δισ., θα υπάρχει κενό 1,6 δισ. στις πληρωμές μισθών και συντάξεων στα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters.

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Δημήτρης Μάρδας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί υπουργική απόφαση για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στο κοινό ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει και το διεθνές πρακτορείο, αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων, η χώρα μας δεν θα μπορεί να καταβάλει την επόμενη δόση, περίπου 950 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Μετά τη δόση του ΔΝΤ, ακολουθούν και πάλι οι εγχώριες υποχρεώσεις.

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Huffington Post χθες Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε εκ νέου πως σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη επιλογής μεταξύ του ΔΝΤ και μισθών ή συντάξεων, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθωτούς και συνταξιούχους.
Πηγή: skai.gr