Σόιμπλε προς Αθήνα: Θέλετε χρήματα; Βρείτε τα 200 δισ. από αλλού, θα χαρούμε...

«Θέλετε χρήματα; Βρείτε τα 200 δισ. από αλλού, θα χαρούμε» δήλωσε δηκτικά την Πέμπτη, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.

«Η Ελλάδα θα έχει προβλήματα για να βρει πιστωτές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ» προειδοποίησε. «Αν βρουν χρήματα οι Έλληνες είναι ευπρόσδεκτοι (σ.σ να τα πάρουν)».

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ΟΚ, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε (να δανείζουμε χρήματα) έως το 2020... Αν βρείτε χρήματα απ’ αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή τη... Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Θα χαρούμε... Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισεκ. ευρώ» ανέφερε σκωπτικά. 

«Μόνο οι Έλληνες θα καθορίσουν αν θα μείνουν στην ευρωζώνη» τόνισε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και του πρωτογενούς πλεονάσματος» πρόσθεσε. 

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι «ο κατώτερος μισθός και το ποσοστό των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με άλλα έθνη της ευρωζώνης.»

Διεμήνυσε δε, ότι η Ελλάδα θα εκταμιεύσει τα χρήματα μόλις οι θεσμοί διαπιστώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Δεν ζητήθηκε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το 100% των μεταρρυθμίσεων για να εκταμιευτεί η δόση» σημείωσε.

«Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες τα πήγαν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα... Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αρχίσει να δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους» δήλωσε δε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Γερμανός ομόλογός του παρατήρησε ότι «είναι ένας διάσημος οικονομολόγος... Όχι ο πρώτος στην παγκόσμια ιστορία»...
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας