Γκάμπριελ: «Ανοησίες» τα περί πολεμικών επανορθώσεων 279 δισ.

Με τη φράση «ειλικρινά, πιστεύω πως πρόκειται για ανοησίες», απάντησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, πως η χώρα μας έχει αποτιμήσει τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Γκάμπριελ αποσαφήνισε πως η πιθανότητα καταβολής των εν λόγω αποζημιώσεων «είναι μηδέν», και προσέθεσε πως όλες οι οικονομικές διεκδικήσεις που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λύθηκαν με τη συνθήκη του 1990, η οποία προηγήθηκε της ενοποίησης Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας, στο Βερολίνο, ο επικεφαλής των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπογράμμισε πως οι πολεμικές επανορθώσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Υπογράμμισε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα ποδιά της εντός της ευρωζωνης, ωστόσο δεν είναι σαφές το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Το 1960, η Γερμανία κατέβαλε το ποσό των 115 εκατομμυρίων μάρκων ως αποζημίωση στην Ελλάδα για τις φρικαλεότητες του πολέμου και της κατοχικής περιόδου. Με βάση αυτή την πληρωμή, το Βερολίνο έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως – σε συνδυασμό με τη συνθήκη του 1990 – δεν έχει διακρατικές οικονομικές εκκρεμότητες προς την Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr