Βρυξέλλες: Δύο «αγκάθια» και μια «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις

Δύο «αγκάθια» και μια «κόκκινη γραμμή» δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, που διεξάγονται και την Κυριακή, με αποτέλεσμα οι κοινοτικές πηγές να παραπέμπουν για αρχές Απριλίου τη σύγκληση του Eurogroup.

Τα «αγκάθια» για την κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές ζήτησαν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Για «εποικοδομητικές συζητήσεις» κάνουν λόγο κοινοτικές πηγές αναφερόμενες στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του Brussels Group, ωστόσο διευκρινίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. 

Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι κοινοτικοί κύκλοι, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου, ενόσω η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας εξαντλείται. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) την ερχόμενη Τετάρτη και μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Για σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, με χρηματοδοτικό κενό που υπερβαίνει τα 20 δισεκ. ευρώ και οδηγεί σε τρίτο πακέτο διάσωσης, κάνει στο μεταξύ λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικαλούμενο πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), όπως την αποκαλεί, εκτιμά ότι, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «H προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ εφέτος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απομείνει τίποτα από αυτό» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι των δανειστών στο γερμανικό περιοδικό.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία, θα συνεδριάσουν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για να ενημερωθεί το κόμμα για τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, αλλά για να καμφθούν τα στελέχη που αντιδρούν σε συμβιβασμό.

Είναι πιθανό το Κυβερνητικό Συμβούλιο να συζητήσει και εσωτερικά θέματα όπως νομοθετικές πρωτοβουλίες και την πορεία του κυβερνητικού έργου.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ