Κλείσιμο

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα» διαβεβαιώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης

Δεν θα υπάρξει αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, ούτε υφεσιακά μέτρα, διαβεβαιώνει στην εφημερίδα Βήμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώρα με την ώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ. Αντιθέτως, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ, αν φυσικά επιλυθεί έγκαιρα το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας. Γνωρίζετε ότι έχουμε μια θηλιά στον λαιμό μας».

«Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη» είναι στο μεταξύ το σύνθημα του πρωθυπουργού, ο οποίος επίσης απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων που «αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη Real news, διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά». Παράλληλα, παράσχει πολιτική κάλυψη στον Γιάνη Βαρουφάκη, διαψεύδοντας τα σενάρια παραγκωνισμού του.

Σημειώνεται ότι στη λίστα που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις «τριών ταχυτήτων», δηλαδή εμπροσθοβαρή μέτρα, και μέτρα που θα ληφθούν σε δεύτερο και τρίτο χρόνο.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να δέχεται ότι χρειάζεται ομαδοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, διευκρινίζοντας όμως ότι οιασδήποτε απόφασης θα προηγηθεί ευρύτερος πολιτικοκοινωνικός διάλογος.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr