Σόιμπλε: Τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν τεράστια προβλήματα στη γερμανική οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε την Πέμπτη ότι τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην γερμανική οικονομία, διευκρίνισε όμως πως με το σχόλιο αυτό δεν επικρίνει την πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της όσον αφορά τον πληθωρισμό.

“Έχουμε ένα επιτοκιακό περιβάλλον το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε εμάς στη Γερμανία”, ανέφερε ο Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια εκδήλωση τραπεζικού ενδιαφέροντος στο Βερολίνο.

“Τα χαμηλά επιτόκια οδηγούν σε μια εσφαλμένη κατανομή πόρων, με όλους τους κινδύνους και τις παρενέργειες που βλέπει κανείς όταν σχηματίζονται φούσκες”, τόνισε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες χορηγούν υπερβολική ρευστότητα και δημιουργείται υπερβολικό χρέος σε διεθνές επίπεδο.

Τις επικρίσεις (κυρίως από γερμανικής πλευράς) ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ αποθαρρύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απέκρουσε στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στην ιταλική βουλή.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ