Κλείσιμο

Ευρώπη και Ελλάδα βλέπουν ελπίδα, αλλά όχι δόση, στο Eurogroup

Χωρίς προσδοκία για απόφαση για εκταμίευση κάποιας δόσης, αλλά με την ελπίδα για πρόοδο στη συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα, προσέρχεται στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε στο Eurogroup το περίγραμμα επτά μέτρων που προτίθεται να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να του απαντά πως οι ελληνικές προτάσεις είναι μεν «χρήσιμες», αλλά αποτελούν μόνο ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα πρέπει ούτως ή άλλως να εξετασθούν από τους τρεις θεσμούς.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος δήλωσε πως μια απλή επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκεί για να πείσει τους πιστωτές πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν, προσθέτοντας μάλιστα πως ο μόνος τρόπος εκταμίευσης δόσεων στήριξης είναι η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και η υλοποίησή τους.

«Μια επιστολή εδώ ή εκεί δεν θα αλλάξει πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόφσκις στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας πως με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να ληφθεί κάποια απόφαση για αποδέσμευση χρημάτων προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε επίσης πως το κλειδί της διαπραγμάτευσης είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παρά η παρουσίασή τους. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα φαίνεται πως έχει μια διαφορετική αντίληψη του προβλήματος από εμάς. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».

Πάντως, ούτε η ελληνική πλευρά φαίνεται να αναμένει εκταμίευση χρημάτων στο Eurogroup της Δευτέρας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν πάντως χθες Σάββατο πως η ελληνική αποστολή πιθανώς θα είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις στη συνεδρίαση, όπως προώθηση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση του ΦΠΑ σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές.
Πηγή: skai.gr