Κλείσιμο

«Πράσινο φως» για επενδύσεις στην Ελλάδα από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Χρηματοδότηση για επενδύσεις στην Ελλάδα έως και τα τέλη του 2020, πρωτίστως για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αποφάσισε να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μετά από ελληνικό αίτημα.

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τα ποσά που θα διατεθούν, και ο συνολικός όγκος της βοήθειας θα καθοριστεί από τα πρότζεκτ που θα προταθούν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Σερ Σούμα Τσακραμπάρτι. Κύριοι στόχοι θα είναι η «ενίσχυση της προόδου στις μεταρρυθμίσεις» και η «ενίσχυση της ανάκαμψης», όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα.

Παράλληλα, η EBRD θα προσφέρει στη χώρα μας την εμπειρογνωμοσύνη της, με κύριο στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Επιπλέον, η EBRD θα συμβάλει, «όπου είναι δυνατό», στην αύξηση της παρουσίας του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στις υποδομές και το χώρο της ενέργειας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Η EBRD θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αξιοποιήσει το έπακρο την προσωρινή εντολή [για επένδυση] στη χώρα. Εστιάζοντας στον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας», δήλωσε ο Σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.

Η Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ιδρύθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1991, με στόχο να βοηθήσει τα κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης να στραφούν προς το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς και να προαγάγουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Η κυβέρνηση χαιρέτησε, δια στόματος του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την απόφαση της (EBRD να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

Όπως τονίζει ο κ.Σακελλαρίδης, προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.
Πηγή: skai.gr