Εγκρίθηκε και επίσημα από τον EFSF η 4μηνη παράταση για την Ελλάδα

Την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης EFSF, έως τις 30 Ιουνίου, ενέκρινε σήμερα Παρασκευή – και επίσημα – το διοικητικό συμβούλιο του μηχανισμού.

Η τροποποιημένη δανειακή σύμβαση θα υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Με την παράταση της σύμβασης «σώζονται» τόσο η δόση των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ όσο και τα 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το Ευρωσύστημα.

Όπως επαναβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο EFSF, τα δυο αυτά ποσά θα αποδεσμευτούν μόνον εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση της «τρέχουσας διευθέτησης». Σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει ως τα τέλη Απριλίου, με την Ελλάδα όμως να αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό ήδη από τον Μάρτιο.

Η παράταση «σώζει» επίσης τα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στο απόθεμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε περίπτωση που εξέπνεε το τρέχον πρόγραμμα στις 28 Φεβρουαρίου, τα εν λόγω κεφάλαια θα έπρεπε να επιστραφούν οριστικά στον EFSF.

Ωστόσο, η τροποποιημένη σύμβαση επισημοποιεί πως η διαχείριση των 10,9 δισ. περιέρχεται πλέον εξολοκλήρου στον EFSF, ενώ η χρήση τους θα επιτρέπεται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση ή διάλυση ελληνικών τραπεζών, και εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση της ΕΚΤ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr