Κλείσιμο

ΕΚΤ: Οι δεσμεύσεις του Μνημονίου βάση για μελλοντική συμφωνία με την Ελλάδα

Οι «υπάρχουσες δεσμεύσεις» που προβλέπονται στο τρέχον «Μνημόνιο» θα πρέπει να είναι η «βάση» για κάθε «μελλοντική διευθέτηση» της ΕΚΤ με την Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντάγκι, στην επιστολή που έστειλε προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με τη λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ντράγκι τονίζει πως οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο «διαφέρουν» σε αρκετούς τομείς από τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Μνημόνιο, και κατά τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αξιολογηθεί το, εάν οι αλλαγές συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα.

Καλεί επίσης τις ελληνικές Αρχές να «δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών» στη χώρα μας, και να αποφύγουν «κάθε μονομερή ενέργεια» που θα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως και το ΔΝΤ, η ΕΚΤ αναφέρει πως οι ελληνικές δεσμεύσεις είναι πολύ γενικές, όμως και οι δυο θεσμοί δεν εκφράζουν αντίθεση στην 4μηνη παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία άλλωστε εγκρίθηκε από το Eurogroup. Οι δυο θεσμοί επισημαίνουν πως η λίστα προτάσεων που υπέβαλε η Αθήνα είναι απλώς το σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Στην επιστολή Ντράγκι δεν γίνεται αναφορά στο πότε η Ευρωτράπεζα θα αρχίσει να δέχεται ξανά τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η επιστολή της ΕΚΤ συμπληρώνει τον σαφώς πιο έντονο προβληματισμό που εκφράζει στη δική του επιστολή του ΔΝΤ, με το Ταμείο να προειδοποιεί πως η αξιολόγηση δεν θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί επιτυχώς εάν περιοριστεί στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Τόσο ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ χρησιμοποιούν τον όρο «Μνημόνιο» στις επιστολές τους.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρακρατούνται από τους δανειστές. Εξ αυτών, τα 3,5 δισ. ανήκουν στο ΔΝΤ.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης