Eurogroup μετά το «λευκό καπνό»: Αφετηρία για την Ελλάδα η συμφωνία

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αναλυτικά ΕΔΩ 

Αφετηρία για την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χαρακτηρίζει η Ευρωομάδα την έγκριση της τετράμηνης παράτασης βάσει του κειμένου που παρουσίασε η Αθήνα.

Στη δήλωσή του, το Eurogroup τονίζει ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων θα εξειδικευτεί περαιτέρω, και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. 

Μετά την επικύρωση της την Τρίτη, η συμφωνία είναι προγραμματισμένο να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, αρχής γενομένης από το γερμανικό.

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

»Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές με βάση την ισχύουσα δανειακή σύμβαση ο οποίος θα εξειδικευτεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς, το αργότερο έως το τέλος Απριλίου. Οι θεσμοί παρείχαν την πρώτη τους άποψη σύμφωνα με την οποία θεωρούν πως αυτός ο κατάλογος των μέτρων είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

»Ως εκ τούτου συμφωνούμε να προχωρήσουμε στις εθνικές διαδικασίες με σκοπό την επίτευξη τελικής απόφασης σχετικά με την παράταση για τουλάχιστον τέσσερις μήνες της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece)

»Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων βάσει της τρέχουσας συμφωνίας σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Πηγή: Στέλιος Κάνδιας