Βαλαβάνη: Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες θα είναι και η τελευταία

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, διαμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δε ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν «ανελέητη» αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.

Αντίθετα, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως εντός του 2015 θα υπάρξει πρόνοια για τους πιο αδύναμους οφειλέτες, οι οποίοι βεβαιωμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ακόμα και στις δόσεις των 20 ευρώ.

Εκτίμησε πάντως πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς – όπως εκτίμησε – η ρύθμιση θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.

Σχετικά με τα ακίνητα, η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως ο νέος φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία αναμένεται να είναι έτοιμος την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, ενώ επιβεβαίωσε πως το αφορολόγητο όριο θα βασιστεί στις νέες αντικειμενικές αξίες. Σημείωσε πως σε αυτό το σημείο δεν θέλει να προσδιορίσει το ύψος του αφορολόγητου.

Παράλληλα, η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε ειδική ρύθμιση ώστε να μην κατάσχονται μισθοί και συντάξεις, αλλά και για να αποφεύγεται η δέσμευση λογαριασμών μικρών επιχειρήσεων που έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους ή θέλουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.

Σχετικά με το σύστημα των αποδείξεων για τις φορολογικές δηλώσεις, είπε πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, όμως επισήμανε πως όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις.

Τέλος, αναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.
Πηγή: skai.gr