Μέλος ΕΚΤ: Χωρίς παράταση δεν μπορούμε να δανείσουμε τις ελληνικές τράπεζες

Χωρίς παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τα τέλη Φεβρουαρίου η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχίσει το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών προειδοποιεί το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Έρκι Λικάνεν σύμφωνα με το Reuters.

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, μέρος του συνολικού ύψους 240 δισεκ. ευρώ πακέτου βοήθειας μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και χωρίς παράταση η Αθήνα δεν θα δύναται να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κόβοντας παράλληλα τις ελληνικές τράπεζες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ» εξηγεί το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η νέα αριστερίστικη κυβέρνηση της Ελλάδας (...) άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της την Παρασκευή, αρνούμενη κατηγορηματικά να συναινέσει στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ή να συνεργαστεί με την τρόικα που το εποπτεύει».

«Εμείς (στην ΕΚΤ) έχουμε τη δική μας νομοθεσία και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτήν... Δεν πιστεύω πως μπορούμε να κρυφτούμε από τις πραγματικότητες στην οικονομία», επισήμανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα
κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Λικάνεν είπε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια σημαντική αναδιάρθρωση χρέους των ιδιωτών πιστωτών (PSI). Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα ένα κράτος, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το κούρεμα θα σήμαινε κάτι τέτοιο» σημείωσε ο κ. Λικάνεν.

Με υποβάθμιση απειλεί στο μεταξύ τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.


Πηγή: skai.gr