Όλα τα βλέμματα στον Ντράγκι με «άρωμα» ποσοτικής χαλάρωσης

Πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα φτάνει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, με πιθανή ημερομηνία έναρξης την 1η Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για δυο χρόνια σχεδόν , μέχρι τα τέλη του 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Δεν έχει αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να διαρκέσει ένα έτος, με την αξία του να ανέρχεται συνεπώς σε 550 ως 650 δισ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης περί τα 14,9 δισ. ευρώ – με βάση τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΚΤ – ωστόσο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναμένεται να θέσουν ως προϋπόθεση για αγορά ελληνικών ομολόγων την επίτευξη συμφωνίας για το νέο καθεστώς με την τρόικα.

«Δεν θα αποκλειστεί η χώρα, αλλά θα πρέπει να είναι σε κάποιο πρόγραμμα και να αξιολογηθεί από τις αγορές», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως, άγνωστο παραμένει, αν το αναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα έχει ως κύριο αγοραστή την ίδια την ΕΚΤ, ή αν την ευθύνη – και τα συνεπακόλουθα ρίσκα – θα επωμιστεί η εθνική κεντρική τράπεζα του κάθε κράτους-μέλους, ενδεχόμενο που θα μείωνε την «κοινοτικοποίηση» των κινδύνων αλλά και των επενδύσεων.
Πηγή: skai.gr