Κλείσιμο

Νοβότνι: Καταστροφή για την Ελλάδα ενδεχόμενη έξοδος της από την ευρωζώνη

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε καταστροφή για τη χώρα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έντβαλντ Νοβότνι, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφή, για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Νοβότνι από τη Βιέννη. Το Ρόιτερς σημειώνει ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, προκαλεί φόβους για ενδεχόμενη αντιπαράθεση με τους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν ως αντάλλαγμα για το πακέτο βοήθειας των 240 δισ. ευρώ, καθώς και να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί την ελάφρυνση του χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει από την Αθήνα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Η προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα» (των δανειστών) προειδοποιεί στο μεταξύ στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει «πως ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και ο σκοπός είναι να αποφευχθεί». «Η Ελλάδα έχει περιορισμένο χρόνο» προσθέτει.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr