Ιστορικού μεγέθους καταβαράθρωση στο Χρηματιστήριο εν μέσω πολιτικών εξελίξεων

Με ιστορικών μεγεθών καταβαράθρωση υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την επίσπευση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με το γενικό δείκτη να καταγράφει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το 1987.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 12,78%, καταπέφτοντας στις 902,84 μονάδες, ενώ λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης η πτώση ξεπερνούσε το -12,9%.

Βαριά πλήγματα υπέστησαν οι μετοχές των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, η αξία των οποίων μειώθηκε κατά 14% και 20%.

Την ίδια στιγμή, πάνω από το 8% κινείται από το πρωί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, αντανακλώντας αύξηση του κόστους δανεισμού από τις αγορές εν μέσω πολικών εξελίξεων.

Αποδόσεις άνω του 7% θεωρούνται γενικά απαγορευτικές για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους μιας χώρας μέσω νέου δανεισμού από τις αγορές.

Για ωμή παρέμβαση κερδοσκοπικού κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο με πολιτικό στόχο να πληγεί η αριστερά και το αντιμνημονιακό στρατόπεδο έκανε λόγο από τη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εξέλιξη που η αγορά υποδέχθηκε με φόβο λόγω του κινδύνου πρόωρων εθνικών εκλογών.
Πηγή: skai.gr