Reuters: Εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος εξετάζει η Ευρώπη

Το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή έως τα μέσα του 2015, για να καλυφθούν τόσο η αξιολόγηση της τρόικα όσο και τυχόν καθυστερήσεις που θα προκύψουν λόγω της προεδρικής εκλογής, εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφό που ήλθε στη γνώση του πρακτορείου Reuters.

Το έγγραφο περιλαμβάνει ακόμα δυο, λιγότερο πιθανά, σενάρια παράτασης, για τρεις μήνες και για 12 μήνες. Το τελευταίο σενάριο θα σήμαινε πως το ευρωπαϊκό σκέλος ουσιαστικά θα έχει την ίδια διάρκεια με το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ, που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με το Reuters, το επίμαχο έγγραφο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως στο διεθνές πρακτορείο πως η Αθήνα δεν έχει υποβάλει αίτημα για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, στο έγγραφο περιγράφονται τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος. Προβλέπεται βασική συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση έως το Eurogroup της Δευτέρας, ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και εκταμίευση της εναπομένουσας δόσης στήριξης ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται πως μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στην προκλητική γραμμή χρηματοδότησης ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters, η μετά-μνημονιακή γραμμή βοήθειας ECCL θα είχε διάρκεια ενός έτους (ανανέωση στο εξάμηνο) και «δύναμη» τα 11,5 τα δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν ως αχρησιμοποίητο απόθεμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως τυχόν παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος θα είχε μέγιστη διάρκεια λίγων εβδομάδων. για τεχνικούς λόγους. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει από την πλευρά του ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης.
Πηγή: skai.gr