Σε δημοσιονομικό και ασφαλιστικό το «χάσμα» μεταξύ Αθήνας και τρόικα

«Δεν είμαστε πολύ μακριά» από συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση, όπως δήλωσαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, λίγες ώρες αφότου η τρόικα έστειλε στο ΥΠΟΙΚ και το υπουργείο Εργασίας απαντητικό e-mail στις προτάσεις της Αθήνας για κάλυψη τυχόν δημοσιονομικού κενού το 2015.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική στην απόδοση του πακέτου που προτείνει η Αθήνα, και συγκεκριμένα ζητάει διευκρινίσεις στα 500 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμά ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση από την ενίσχυση του μέτρου συλλογής των αποδείξεων και της λαχειοφόρου αγοράς.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας μεταξύ της τρόικα και της ελληνικής πλευράς, όμως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι επαφές προσωρινά αναβλήθηκαν.

Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, από το οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν διευκρινίσεις για την ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, κύκλοι του υπουργείου τόνισαν πως οι προτάσεις που έχουν υποβάλει μπορούν να αποφέρουν εξοικονόμηση 120 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος.

Βασικές πηγές εξοικονόμησης πόρων θα είναι οι διασταυρώσεις των συντάξεων θανάτου και ο έλεγχος των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας πάντως υποβαθμίζουν τη σημασία του e-mail, με πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για συνηθισμένη πρακτική στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβασή της.
Πηγή: skai.gr