Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Ολονύχτιο παζάρι με την τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση - Προειδοποιούν οι δανειστές

Ένα δραματικό ολονύχτιο παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να κλειδώσει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, μετά και το τελεσίγραφο της τριμερούς, που ζητεί απαντήσεις σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2,5 δισεκ. έως 3 δισεκ. ευρώ, την προώθηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων αλλά και αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη τις εφορίες.

Οι ελληνικές προτάσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα, στο 9% ή 9,5%, πιθανότατα μόνο για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι και η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 23,5%.

«Ο χρόνος τελειώνει»

Σύμφωνα με παράγοντες της τρόικας, ο χρόνος τελειώνει, και μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά - μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες - θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος.

Οι ίδιες πήγες υποστήριζαν ότι πριν προχωρήσει η επόμενη ημέρα της Ελλάδας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ σε περίπτωση που δεν κλείσει έως το τέλος της χρονιάς θα υπάρξει «πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα».

«Κόκκινες γραμμές» από ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ δε θα δεχτεί τη λήψη μέτρων που δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή και να γίνουν ανεκτά από την κοινωνία» υποστηρίζουν από την πλευρά τους πήγες της Χαριλάου Τρικούπη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή το μεσημέρι, συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη φράση «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται» είχε απαντήσει μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Αντιδράσεις στα μέτρα


Οργισμένη είναι η πρώτη αντίδραση του ΣΕΤΕ στο ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

«Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας. Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης