Τρόικα: "Πραγματικός κίνδυνος" για την Ελλάδα η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τις απαντήσεις της αποστέλλει εντός των επόμενων ωρών η κυβέρνηση προς την τρόικα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που σήμερα είναι στο 6,5% πιθανότατα μόνο για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με παράγοντες της τρόικας, ο χρόνος τελειώνει, και μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές περιμένουν από την Αθήνα αξιόπιστες απαντήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015, ύψους 2,5 δισ. εύρω, έως 3 δισεκ. ευρώ, την προώθηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων αλλά και αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη τις εφορίες. Οι ίδιες πήγες υποστήριζαν ότι πριν προχωρήσει η επόμενη ημέρα της Ελλάδας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ σε περίπτωση που δεν κλείσει έως το τέλος της χρονιάς θα υπάρξει «πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα».

Νωρίτερα, εξερχόμενος
του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ερωτηθείς αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις.

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί σύντομα το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, εξέφραζε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.


Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης