Κλείσιμο

Κομισιόν προς Γαλλία, Ιταλία & Βέλγιο: Βελτιώση προϋπολογισμών ώς το Μάρτιο ή κυρώσεις

Τελεσίγραφο έδωσε την Παρασκευή σε Γαλλία, Ιταλία και  Βέλγιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας τους να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να επιταχύνουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έως το Μάρτιο του 2015. Στην αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν θα επιβάλει κυρώσεις στις τρεις χώρες στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. 

Το τελεσίγραφο της Επιτροπής στα τρία κράτη έγινε επισήμως γνωστό κατά τη δημοσίευση των εκτιμήσεών της για τα σχέδια των προϋπολογισμών του 2015 των χωρών-μελών της ευρωζώνης (πλην Ελλάδας και Κύπρου που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής). 

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες της στις αρχές Μαρτίου και να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες αυτές" διεμήνυσε ο γάλλος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πάντως ότι η Επιτροπή επέλεξε να δώσει χρόνο στις τρεις χώρες και να μην επιλέξει την επιβολή κυρώσεων αμέσως. «Κρίνουμε ότι είναι πολιτικά και οικονομικά ορθό να δώσουμε χρόνο στις χώρες αυτές. Όμως ο χρόνος που απομένει δεν πρέπει να πάει χαμένος, πρέπει να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Περαιτέρω, η Επιτροπή εκτιμά ότι επτά κράτη-μέλη (Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Αυστρία και Πορτογαλία) διατρέχουν "κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" και ζητεί από τις χώρες αυτές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι οι προϋπολογισμοί τους το 2015 θα είναι συμβατοί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η Επιτροπή έκρινε πάντως ότι οι προϋπολογισμοί πέντε κρατών μελών (Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σλοβακία) συνάδουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ οι προϋπολογισμοί τεσσάρων κρατών-μελών (Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία και Φιλανδία) είναι "σε γενικές γραμμές συμβατοί" με τους κανόνες του Συμφώνου.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, των οποίων τα δημοσιονομικά στοιχεία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση, η Επιτροπή τονίζει ότι θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική τους θέση στις αρχές Μαρτίου 2015. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι τρεις αυτές χώρες έχουν δεσμευθεί, σε επίπεδο πρωθυπουργών, «να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν, στις αρχές του 2015, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους μεσοπρόθεσμα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, δήλωσε: «Επέλεξα να μην επιβάλω κυρώσεις. Θα ήταν εύκολο να τιμωρήσουμε τις χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες του Συμφώνου, όμως προτίμησα να τις αφήσω να μιλήσουν και να τις ακούσω».

Όλες οι χώρες της ευρωζώνης (πλην εκείνων που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής) έπρεπε να υποβάλλουν στην Επιτροπή, έως τις 15 Οκτωβρίου, τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο του λεγόμενου "Two Pack" που τέθηκε σε ισχύ από το Μάιο του 2013 και προβλέπει μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης.

"Ήρθε η ώρα να δρομολογηθούν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο από την πλευρά της ΕΕ, όσο και από την πλευρά των κρατών μελών.
Πηγή: skai.gr