Σε χαμηλό 5ετίας ο ευρω-πληθωρισμός ενώ η ΕΚΤ εξετάζει αγορές ομολόγων

Σε χαμηλό πενταετίας, 0,3%, έπεσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, σύμφωνα με πρόγνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Ο επικίνδυνα χαμηλός πληθωρισμός αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια ανορθόδοξη προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελευταία τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για το 2014, στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει διαμηνύσει πως επιδιώκει την αύξηση του πληθωρισμού «το ταχύτερο δυνατό», έχοντας επανειλημμένα δηλώσει πως το διοικητικό συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα το ενδεχόμενο λήψης νέων πρωτοβουλιών, αν κριθούν απαραίτητες.

Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Διευκρίνισε πως τυχόν αγορές θα γίνουν σε αναλογία με το οικονομικό και το πληθυσμιακό μέγεθος της κάθε χώρας-μέλους της νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που μπορούν να επωφεληθούν στο μέγιστο από τυχόν ενεργοποίηση προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωτράπεζα.
Πηγή: skai.gr