Κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι - Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κατά τις κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τριμερή στο Παρίσι θα γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές και θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την «επόμενη ημέρα», εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σήμερα και την Τετάρτη στις 2 μετά το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΟΣΑ στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) όπου θα κριθεί αν το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο της 8ης Δεκεμβρίου.

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Πρόσθεταν πως έως το τέλος του έτους ή τις αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχει επέλθει και η συμφωνία για τη νέα σελίδα της ελληνικής οικονομίας, αφού στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και η πιο ενεργή εμπλοκή του ΔΝΤ χωρίς να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέσω ψήφισης από τα εμπλεκόμενα Κοινοβούλια.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως επί του παρόντος δεν καταγράφεται ενιαία γραμμή στην διαπραγμάτευση από τους ξένους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτήν ενώ κρίσιμος θεωρείται ο παρασκηνιακός ρόλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ένα «power game» μεταξύ των Μέρκελ, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέντσι και λοιπών στο ελληνικό πρόβλημα χρέους με φόντο την ευρύτερη κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

«Ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης», χαρακτήρισε την συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Όπως είπε δεν πρόκειται για μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και «το άνοιγμα της νέας σελίδας». Στόχος, πρόσθεσε, παραμένει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

«Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», επανέλαβε, τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, αναφερόμενη στη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας.
Πηγή: skai.gr